در جامعه گروهی قرار دارند که باید نانشان را از لابه لای نفت و بنزین و روغن بیرون بکشند. منظورمان تعمیرکاران خودرو است که با جامعه آماری بسیار گسترده ای که دارند از تراشکار و نقاش تا صافکار و مکانیک را شامل می شوند و عوامل زیانبار شغلی زیادی هم سلامتی شان را در سکوتی از کم اطلاعی تهدید می کند. درحالی که تصور بیشتر ما از مخاطرات این نوع شغل ها فقط کارکردن با مشتقات نفتی و آسیب آن هاست که این تنها یکی از ده ها مشکل صاحبان این حرفه است.
مشتقات نفتی که صحبتش را می کنیم مانند گریس، روغن سوخته و گازوئیل از سه طریق می توانند برای این افراد ایجاد مشکل کنند؛ اول استنشاق که باعث بروز بیماری های ریوی و خونی می شود، دوم گوارش که معمولا به دلیل رعایت نکردن بهداشت در زمان خوردن و نوشیدن یا قرارگرفتن موادغذایی در معرض این مواد اتفاق می افتد و در درازمدت باعث مسمومیت های گوارشی می شود و سوم پوست که یا مستقیم با این مواد درگیر است یا از طریق لباس آغشته به مشتقات نفتی آلوده می شود، ازاین رو می بینیم که بیماری های پوستی مانند خشکی و شقاق و آکنه های شغلی در این افراد بیش از دیگران بروز می کند.
صدا عامل زیانبار شغلی دیگری است که صدمات زیادی را به این افراد وارد می کند. میزان مجاز مواجهه با صدا برای 8ساعت کاری 85دسیبل تعیین شده است و بیشتر از این میزان می تواند مشکلاتی مانند کاهش شنوایی، افزایش فشارخون و به هم ریختگی عصبی را ایجاد کند. بررسی های میدانی ما نشان می دهد میزان تنش های عصبی و درگیری در اجتماع در افرادی مانند صافکارها که در معرض سروصدای زیادی هستند بیش از سایر مشاغل است. همچنین این افراد
به دلیل آستانه تحمل پایینی که دارند چالش های زیادی هم در محیط خانه با دیگر اعضای خانواده شان دارند.
بنابراین هرچه میزان صدای تولیدی بیشتر باشد مدت زمان مواجهه شما با آن باید کمتر شود. دستگاه های بکس بادی که برای باز و بسته کردن پیچ ها استفاده می شوند کار را راحت کرده اند صدایی معادل 91تا 112دسیبل ایجاد می کنند که مدت زمان مواجهه یک فرد با آن برای هر روزکاری باید 2ساعت تا کمتر از یک دقیقه باشد که عملا غیرممکن است. در چنین موقعیت هایی شیفت بندی کار و استفاده از گوشی بهترین تدبیری است که توصیه می شود. بروز اختلالات اسکلتی عضلانی زیاد هم به دلیل استفاده از لوازم کار یا شرایط کار غیر ارگونومیک مانند دولا شدن داخل ماشین و رفتن داخل چاله از دیگر مشکلات جدی صاحبان این نوع مشاغل است که باید به آن توجه بیشتری کرد.
مصیب مالکرئوف
کارشناس بهداشت حرفهای
..........................................
توصیه های کاربردی
هنگام کار از دست کش های مناسب استفاده کنید و چند دست لباس کار داشته باشید و زود به زود آن ها را عوض کنید. این لباس ها می توانند لباس های کهنه و بدون استفاده شما باشند.
از لباس آستین بلند و پوشیده استفاده کنید که خیلی گشاد یا دوخت نامناسبی هم نداشته باشند تا به جایی یا وسیله ای گیر نکنـند. به همــراه داشـتن شــال گـردن، دستبند و انگشتر و امثال آن برای کسانی که با دستگاه های گرداننده کارمی کنند نظیر تراشکارها ممنوع است.
در زمان کار با وسایل پرسروصدا مانند دستگاه بکس بادی از گوشی های ایمنی «ایرماف» استفاده کنید. این گوشی ها آلودگی صوتی را تا 40 دسیبل کاهش می دهند.
وسایل سنگین را با دست جابه جا نکنید یا دست کم اصولی آن ها را حمل کنید، یعنی ابتدا بنشینید آن ها را در نزدیک ترین فاصله به بدنتان نگهدارید و بعد بلند شوید.
هنگام کار با سنگ فرز حتما از عینک و محافظ دستگاه فرز استفاده کنید، چون در صورت شکستن سنگ و پرتاب قطعات آن، ترکش ها می توانند باعث بریدگی شاهرگ، پارگی چشم و آسیب به جمجمه و قفسه سینه شوند.
به جک های روغنی اعتماد نکنید، چون ممکن است فشار روغن یک مرتبه افت و جک سقـوط کند. درعوض از خرک های فلزی مناسب استفاده کنید.
از انبار کردن مشتقات نفتی در محل کار جدا پرهیز کنید و از کشیدن سیگار هم در داخل تعمیرگاه یا جوشکاری در محل های نگهداری مواد اشتعال زا پرهیز کنید.
برای تعویض روغن از ساکشن و پمپ های مکنده استفاده کنید و قبل از آن هم اجازه بدهید موتور کاملا سرد شود.
از تهویه های عمومی و موضعی مناسب در محل کارتان استفاده کنید.
..........................................
نکته تکمیلی از امیرجاویدی، مزاج شناس| تعمیرکاری جزو شغل های فنی و گرم است. در اوایل کار یعنی زمانی که شما در مرحله شاگردی به سر می برید، دم این شغل زیاد است و رفته رفته با افزایش مهارت و دقت نظر شما در انجام کار، یعنی زمانی که شما برای خودتان دیگر یک استادکار تمام عیار شده اید بر میزان صفرای شغل افزوده می شود. نکته بعدی اینکه، این کار به قدرت بدنی زیادی نیاز دارد و افراد ضعیف برای انجامش با چالش های زیادی روبه رو می شوند، پس اگر جثه ضعیفی دارید حتما به فکر افزایش توان جسمی تان باشید. مسئله مهم دیگر در این نوع شغل ها، بی احتیاطی ذاتی است که دموی مزاج ها دارند و معمولا هم باعث بروز حوادث شغلی زیادی نظیر قطع عضو و سوختگی در این افراد می شود، ازاین رو لازم است که دموی مزاج ها کمتر به سراغ بخش های خطرآفرین این نوع حرفه ها بروند یا استادکارها چنین کارهای پرخطری را کمتر به شاگردهای دموی مزاجشان بسپارند. نکته پایانی هم اینکه گرم بودن این شغل و مزاج بیشتر تعمیرکارها عاملی است که باعث می شود این افراد سریع عصبانی شوند و از کوره دربروند و کار دست خودشان بدهند، برای همین به این افراد توصیه می کنیم برای رفع خستگی هایشان به جای خوردن چای زیاد که کافئین دارد از نوشیدنی های سرد مانند آب انار و آب زرشک یا چای ترش استفاده کنند و از خوردن ادویه زیاد، فلفل، چیپس و پفک، غذاهای فست فودی و سرخ کردنی، شیرینی و شکلات، سبزیجات زیادی و خوراکی های شور و تند پرهیز کنند تا به اعتدال مزاج برسند..